Thummerer Vilmos Egri Csillag 0,75L

Thummerer Vilmos Egri Csillag 0,75L

Egységár: 2132 Ft/l

fehér száraz

Leírás

Egri Csillag

Az Egri Borvidék az Egri Csillag nevet a Bikavérhez hasonlóan közösségi márkanévként használja. A bor védett eredetű, a megalkotott szabályozás legalább 4 szőlőfajta-összetevőt ír elő. A muskotályos jellegű fajtákat 30%-ban maximálja, előírás továbbá, hogy az összetevők fele kárpát-medencei fajta legyen.

A közösen létrehozott szabályok betartásán túl törekedtünk egy olyan bor megalkotására, amely jellegében nem csak a borvidék, hanem a Thummerer Pince stílusát is elénk tárja. Így esett a választás a Királyleányka, Leányka fajtákra. Ez a két fajta alkotja a bor 50 %-át. Ugyanakkor az illatok kiemelkedésén túl törekvésünk volt egy komolyabb megjelenítésre is, nagy gondot fektettünk az ízek sokszínűvé, izgalmassá tételére, teltségének fokozására. Ezek alapján került a választás a Chardonnay, Sauvignon blanc, és Tramini fajtákra. Ez alkotja a tétel másik felét.

A reduktív körülmények között készített bor magas illatokat, a gazdag beltartalom komplex borkaraktert eredményezett.

Thummerer Egri Csillag 2012 

Védett eredetű classicus száraz fehér bor. 

Termőhely: Egri Borvidék, Noszvaj Kőkötő dűlő, Csókás dűlő. 

Az ültetvény: Guyot művelésmód; 240x100 cm-es sor- és tőtávolság. Karbonát-maradványos, agyagbemosódásos barna erdőtalaj.

Évjárat, borkészítés: Korai rügyfakadás, forró, száraz nyár, korai szüret, reduktív technológia, irányított erjesztés, kóracél tartályos érlelés.

A fajták: Királyleányka, Leányka, Chardonnay, Sauvignon, Tramini, külön-külön szüretelve és erjesztve.

Borleírás: Szép tónusú zöldes szín, illatában a tavaszi virágzó rét üde illata érezhető. A Chardonnay és a Tramini a teltségről, a Királyleányka a finom savakról gondoskodik. Kifejezetten hosszú lecsengésű, szép utóízű bor. 

Alkohol: 13,5%, sav: 5,5 g/l.

Ajánlás: Fehér húsú szárnyasokhoz, halakhoz, spárgából készült ételekhez, pl.: gőzölt spárga hollandival, baráti beszélgetésekhez 9-10°C-on.

Tárolása: A palackok fektetve, lehetőleg állandó hőmérsékletű, hűvös, jó levegőjű helyen, fénytől védve tárolandók.  

  • Egri Borvidéki Borverseny 2013 - Aranyérem, Legjobb Egri Csillag